Cześć wszystkim! Ze względu na start nowego programu dotacji z KPO (NaszEauto), zebrałem najważniejsze pytania i odpowiedzi w jednym miejscu. Poniżej znajdziecie konkrety wyciągnięte z regulaminu i oficjalnych wytycznych NFOŚiGW. 🟢 I. Podstawy i Terminy 1. Czym jest program „NaszEauto”? To program wsparcia finansowego z Krajowego Planu Odbudowy (KPO), którego celem jest dofinansowanie zakupu, leasingu lub wynajmu długoterminowego pojazdów zeroemisyjnych (elektrycznych). Budżet programu to ponad 1,1 mld zł. 2. Kiedy rusza nabór wniosków? Terminy są różne w zależności od beneficjenta: Dla osób fizycznych: od 03.02.2025 r. Dla JDG, NGO, podmiotów publicznych (pojazdy M2, N1): od 20.10.2025 r. Nabór trwa do 30.04.2026 r. lub do wyczerpania środków. 3. Czy wniosek składamy papierowo? Nie. Wnioski przyjmuje się wyłącznie elektronicznie przez Generator Wniosków o Dofinansowanie (GWD) na stronie NFOŚiGW: gwd.nfosigw.gov.pl. 4. Czy program dotyczy aut hybrydowych (PHEV)? Nie. Program wspiera wyłącznie pojazdy zeroemisyjne (BEV), wykorzystujące do napędu wyłącznie energię elektryczną. Hybrydy i auta wodorowe są wykluczone. 5. Czy mogę skorzystać z "NaszEauto", jeśli wziąłem dotację z "Mój Elektryk"? Nie można wziąć dwóch dotacji na ten sam samochód. Jeśli złożyłeś wniosek w "Mój Elektryk", musisz go wycofać lub zrezygnować z dotacji (i ją zwrócić z odsetkami), aby ubiegać się o środki z "NaszEauto". Natomiast jeśli wcześniej brałeś już dotację na samochód z programu "Mój elektryk", a teraz chcesz kupić kolejny samochód z programu "NaszEauto", to nic nie stoi na przeszkodzie. 💰 II. Finanse i Wysokość Dopłat 6. Ile wynosi dotacja dla osoby fizycznej (Kowalskiego)? Podstawa to 30 000 zł. Jeśli zezłomujesz stare auto spalinowe, dostaniesz 40 000 zł. 7. Ile wynosi dotacja, jeśli mam Kartę Dużej Rodziny (KDR)? Podstawa to 35 000 zł. Ze złomowaniem auta spalinowego łącznie 40 000 zł (premia za złomowanie jest wtedy niższa i wynosi 5 000 zł, by nie przekroczyć limitu). 8. Ile dostanie firma (JDG) na osobówkę (kat. M1)? Tak samo jak osoba fizyczna: 30 000 zł podstawy lub 40 000 zł ze złomowaniem. 9. Czy VAT jest kosztem kwalifikowanym? Nie. Dotacja i limity cenowe liczone są od ceny netto. Dotyczy to również osób fizycznych niebędących płatnikami VAT. 10. Jaki jest limit ceny samochodu? Dla kategorii M1 (osobowe) maksymalna cena netto pojazdu nie może przekroczyć 225 000 zł. 11. Czy dostanę pieniądze przed zakupem? Nie, to refundacja. Najpierw kupujesz auto (opłacasz fakturę w całości) lub wpłacasz opłatę wstępną leasingu, a potem składasz wniosek o zwrot. 🚗 III. Samochód – Wymogi Techniczne 12. Czy auto musi być nowe? Tak. Musi być fabrycznie nowe, niezarejestrowane przed zakupem (chyba że przez dealera/leasingodawcę) i mieć przebieg maksymalnie 6 000 km. 13. Czy mogę kupić auto demonstracyjne ("demówkę")? Tak, pod warunkiem, że przebieg nie przekracza 6 000 km i auto nie było wcześniej zarejestrowane na nikogo innego niż dealer/firma leasingowa. 14. Czy mogę kupić auto za granicą? Tak. Jeśli faktura jest w obcym języku, musisz dołączyć tłumaczenie przysięgłe. Auto nie mogło być wcześniej zarejestrowane (chyba że na dealera). 15. Czy mogę wziąć dotację na motocykl lub skuter? Nie. Program obejmuje kategorie M1 (osobowe), M2 (autobusy do 5t) i N1 (dostawcze do 3,5t). ♻️ IV. Premia za Złomowanie 16. Jakie auto muszę zezłomować, żeby dostać +10 tys. zł? Musi to być auto spalinowe tej samej kategorii co kupowany elektryk. 17. Jak długo muszę być właścicielem złomowanego auta? Musisz być właścicielem lub współwłaścicielem pojazdu przez co najmniej 3 lata przed datą złomowania. 18. Kiedy najwcześniej mogłem zezłomować auto? Złomowanie musiało nastąpić nie wcześniej niż 01.02.2020 r. 19. Czy auto do złomowania może być współwłasnością z żoną? Tak. Jeśli jesteś współwłaścicielem od min. 3 lat, możesz skorzystać z premii. Ale uwaga: premia przysługuje tylko raz na jeden zezłomowany pojazd (nie dostaniecie dwóch premii na dwa elektryki za jednego "grata"). 📝 V. Leasing i Wynajem Długoterminowy 20. Czy leasing jest objęty programem? Tak, zarówno leasing, jak i wynajem długoterminowy. 21. Co jest kosztem kwalifikowanym w leasingu? Tylko opłata wstępna (czynsz inicjalny). 22. Czy jeśli opłata wstępna wynosi 20 tys. zł, dostanę 30 tys. dotacji? Nie. Wysokość wsparcia nie może przekroczyć wysokości opłaty wstępnej netto. Jeśli wpłacasz 20 tys. netto, dostaniesz max 20 tys. zwrotu. Aby wziąć pełne 30/40 tys., opłata wstępna musi być odpowiednio wysoka. 23. Kiedy mogę podpisać umowę leasingu? Auto musiało zostać przekazane (protokół odbioru) w okresie kwalifikowalności kosztów, czyli od 01.07.2024 r. 🔒 VI. Obowiązki Beneficjenta i Zabezpieczenia 24. Czy muszę mieć ubezpieczenie AC? Tak. Polisa AC jest obowiązkowa i musi obejmować cały okres trwałości (min. 2 lata). Musi chronić przed kradzieżą i szkodą całkowitą. 25. Jakie są formy zabezpieczenia umowy? Masz dwie opcje: Weksel in blanco z deklaracją wekslową (potwierdzony notarialnie). Cesja praw z polisy AC na NFOŚiGW. 26. Co to jest "okres trwałości" i ile trwa? To czas, w którym nie możesz sprzedać auta ani zmienić jego przeznaczenia. W programie NaszEauto wynosi on 2 lata od daty zakończenia realizacji przedsięwzięcia (czyli od zakupu/odbioru auta). 27. Czy po 2 latach mogę sprzedać auto? Tak. Po upływie okresu trwałości masz pełną swobodę dysponowania pojazdem. 28. [WAŻNE] Jak długo trzeba mieć naklejkę na pojeździe? Beneficjent ma obowiązek informowania o finansowaniu ze środków UE (KPO). Oznacza to konieczność oznaczenia pojazdu (zazwyczaj naklejką) przez cały okres trwałości przedsięwzięcia, czyli przez 2 lata od momentu zakupu/odbioru pojazdu. Usunięcie oznaczenia przed tym terminem może wiązać się z koniecznością zwrotu środków. ⚠️ VII. Sytuacje Szczególne i Firma (JDG) 29. Czy prowadząc JDG mogę wziąć dotację na 2 auta osobowe? Jako JDG możesz wziąć dotację tylko na jeden pojazd kategorii M1 (osobowy). Limit ten nie dotyczy aut dostawczych (N1) i M2. 30. Czy mogę kupić auto na firmę, a drugie prywatnie na siebie? Nie, jeśli chodzi o kat. M1. Zasada mówi: jedno dofinansowanie na jeden pojazd na jednego beneficjenta (OOW). Jeśli prowadzisz JDG, jesteś traktowany jako ten sam podmiot prawny co osoba fizyczna. 31. Co z pomocą de minimis dla JDG? Dotacja dla JDG jest pomocą de minimis. Musisz zmieścić się w limitach pomocy de minimis przysługujących Twojej firmie. 32. Czy rolnik może dostać dotację? Tak, jako osoba fizyczna. Jeśli prowadzi działalność gospodarczą (poza samą produkcją rolną), może wnioskować jako JDG, o ile nie dotyczy to sektora rybołówstwa/akwakultury. 33. Czy auto może mieć współwłaściciela? Tak. Wnioskodawcą jest jeden ze współwłaścicieli, ale potrzebna jest zgoda pozostałych (i ich pełnomocnictwa). Uwaga: pozostali współwłaściciele "tracą" możliwość ubiegania się o wsparcie na ten sam pojazd. 34. Co jeśli ukradną mi auto w trakcie tych 2 lat? Niestety, w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej w okresie trwałości, będziesz musiał zwrócić część dotacji proporcjonalnie do czasu, jaki pozostał do końca okresu trwałości (dlatego wymagane jest AC). 35. Czy mogę sam sobie "sprzedać" auto po leasingu? Pytanie dotyczy wykupu. Program wspiera opłatę wstępną nowego leasingu. Wykup auta z leasingu, który trwał wcześniej, nie jest zakupem "nowego" auta w rozumieniu programu (przebieg > 6000 km, rejestracja). 36. Ile czasu ma NFOŚiGW na ocenę wniosku? Teoretycznie do 90 dni na ocenę wg kryteriów dostępu. Cały proces do wypłaty może potrwać kilka miesięcy, zależnie od obłożenia. 37. Gdzie wysłać weksel? Oryginał weksla i deklaracji (poświadczone notarialnie) wysyłasz pocztą lub kurierem na adres NFOŚiGW w Warszawie (ul. Pańska 97) dopiero po otrzymaniu decyzji o przyznaniu dofinansowania. 38. Status mojego wniosku w GWD się nie zmienia. Co robić? Czekać. Terminy są instrukcyjne. Wszelkie wezwania do poprawy przyjdą na e-mail podany we wniosku – sprawdzajcie folder SPAM!
Przez
Tymcio · 20 minut
temu 20 min